Valintoja

Ajattelin näin heti samalla viikolla pentusuunnitelmien julkaisun jälkeen kirjoittaa hieman omista valinnoistani ja valinnoista ylipäätään. Jokainen kasvattaja tekee kasvatustyönsä eteen valintoja, niin positiivisia kuin negatiivisia. Ajatus tähän tekstiin lähti täysin frettipiireistä, erityisesti Suomen frettiharrastajista.

Tilanteet Suomen frettiharrastajien kesken on elänyt jatkuvasti koko sen ajan kun olen itse ollut piireissä mukana. Kasvattajia ja lemmikinomistajia on tullut ja lähtenyt sekä uusia ja vanhoja kasvattajayhdistyksiä on myös ollut ja mennyt, uusimpana juurikin Natural Ferret Breeders johon itse kuulun. Mikä pointti tässä alustuksessa taas oli on se, että harrastuspiireissä on usein jotain, joka ei kaikkia miellytä – eikä pelkästään frettipuolella, vaan myös jyrsijöissä, koirissa ja kissoissa. Harrastajia on moneen lähtöön eikä kaikkien tavoitteet ja henkilökemiat voi koskaan täysin kohdata. Siksi minusta on myös hyvä, että on olemassa vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita itseänsä mielyttävän. Toki saumaton yhteistyö eri yhdistysten välillä ei ole Suomessa ollut koskaan mahdollista, mikä on omasta mielestäni hieman harmi. Olen jo aiemminkin sanonut, että ideaali tilanteessa harrastajat osaisivat tulla toimeen tavoitteista, mielipiteistä ja yhdsitysrajoista huolimatta.

Omalla kohdallani Natural Ferret Breeders vaikutti itselleni sopivimmalta yhdistykseltä. Ja olen toki ollut myös siitä hyvässä tilanteessa, että olen päässyt kehittämään yhdistystä nykytilaansa muiden mahtavien kasvattajien kanssa. NFB kiinnosti itseäni lähinnä samankaltaisten tavotteiden sekä kansainvälisyytensä takia. Minulla on kokemusta myös muista yhdistyksistä, mutta itselläni on syyni miksi ne eivät kiinnostaneet, samalla tavalla kuten muilla on syynsä miksi vaikka NFB ei kiinnosta. Itse en kokisi harrastusta miellyttäväksi kasvattajayhdsityksessä, jonka etiikkaa, moraalia ja sitoumusta en voi täysin allekirjoittaa omien mielipiteiden alle. Kuitenkin vaikka itse kuulun juurikin NFB:hen ei minulla ole mitään muita frettiyhdistyksiä tai frettikasvattajia vastaan, jokaisella meistä on kuitenkin edes yksi yhteinen tavoite: kasvattaa terveitä frettejä maailmaan.

Joten, toivon kovasti, että jokainen harrastaja niin Suomessa kuin ulkomailla kasvattaa sitä mitä haluaa. Mielellään vielä niin, että antaa myös muiden tehdä sitä, mitä he haluavat 🙂 Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta toimeen olisi hyvä tulla 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *