Kasvattaja / Breeder

Heippa hei!

Olen parikymppinen eläinharrastaja Espoosta. Tällä hetkellä opiskelen lääkealaa, jota on enää hieman jäljellä. Alunperin olen kotoisin Savon perukoilta, josta myös frettiharrastukseni on lähtenyt liikkeelle. Savosta olen muuttanut Turkuun ja sieltä eteenpäin pk-seudulle, tarkemmin Espooseen. Frettejä olen omistanut vuodesta 2015 lähtien, jolloin ensimmäiset pennut tulivat taloon. Olen kuitenkin jo ennen tätä ollut mukana frettipiireissä sukulaisteni myötä.

Ensimmäisen kerran tapasin frettejä kauan aikaa sitten sukulaisteni luona, jotka omistivat frettejä. Ihastuin näätiin aika nopeasti ja pian olinkin jo heidän kanssaan kiertämässä frettinäyttelyitä turistin roolissa ja mukana frettipäivillä esittelemässä lajia. Kun muutin omaan kotiin vuonna 2015 olin jo varannut kaksi frettiä aiemmin kasvattajilta. Kahden sijasta tulikin kolme ja sen jälkeen jokaisena vuonna onkin jostain tullut pentu (tai pari) uutena laumani jatkoksi.

Tapahtumissa olen pyrkinyt käymään harrastuksen alusta saakka ja yleensä vuoteen muutama frettinäyttely myös mahtuu, pidän myös frettipäivistä, mikä olisikaan mukavampaa kuin silloin tällöin jakaa ihmisille tietoutta tästä vielä harvinaisesta lemmikistä.

Ensimmäiset palat frettikasvatuksesta olen nähnyt pari vuotta sitten, jolloin tutustuin Heliin ja sen jälkeen olen joka vuosi päässyt seuraamaan hänen kasvatustaan hieman lähempää. Heli on ollut tärkeä tutori kasvatukseen liittyvien kysymysten suhteen. 2018-vuonna oli tarkoitus päästä seuraamaan kasvatusta astutuksesta pentujen kasvuun vielä hieman tarkemmin kun Hinnillä oli suunnitteilla pentue Helin luona, mutta valitettavasti asiat eivät menneet ihan nappiin. Hinni mehtyi synnytyksessä tulleisiin komplikaatioihin ja pennut eivät selvinneet. Olen siis nähnyt myös kasvatuksen varjopuolet jo ennen oman kasvatuksen aloittamista, mikä on mielestäni myös tärkeää, sillä kaikista ei ole niitä kestämään. Lisäksi mielestäni on tärkeää, että kasvattaja on nähnyt koko eläimen elinkaaren ennen kasvatuksen aloittamista, vähintään luovutusikäisistä pennuista vanhuuteen ja viimeiseen päätökseen saakka.

Kasvatustavoitteenani freteissä on kasvattaa terveitä lemmikkifrettejä unohtamatta myöskään pyrkiä standardinmukaiseen rakenteeseen ja väriin. Kasvatan pääsääntöisesti soopelia ja albiinoa vain lyhytkarvaisena, mutta myös muita värejä pentueissa saattaa näkyä. Myös hybridit ovat olleet aina lähellä sydäntäni, joten kasvatuksessani tullaan näkemään myös niitä. Kasvatustavoitteisiini päästäkseni käytän kasvatuksessa sekä frettejä että hybridejä. Kaikki kasvattini luovutetaan aikaisintaan 8-viikon ikäisinä, eläinlääkärin tarkastamina ja sirutettuina sekä pienen pentupaketin kera. Kaikista freteistä täytetään myös kauppakirja.

Miksi juuri Natural Ferret Breeders ry?

Koin, että kyseisellä yhdistyksellä on eniten annettavaa juuri minulle, niin kansainvälisyytensä takia, kuin myös sen, että jokaista yhdistyksen kasvattajaa yhdistää yhteiset kasvatustavoitteet – kasvattaa terveitä ja hyvinvoivia, perusvärisiä frettejä sekä pyrkiä mahdollisimman luonnonmukaiseen frettiin kasvatustyössään. Yhdistyksen kasvattajalistoilta ei siis löydy yhtään kasvattajaa, joka kasvattaisi kuviollisia tai angoroita. En myöskään sano, että edeltämainitsemani väri- ja turkkimuunnokset olisivat lemmikkiarvoltaan alempana, vaan itse haluan kasvatuksessani välttää fretin ylijalostamista sekä kasvattaa sellaista mikä miellyttää omaa silmääni. Muut frettiyhdistykset eivät vastanneet niin hyvin ajatuksiani hyvästä kasvatusyhteistyöstä ja kasvattajayhdistyksestä.

Suomessa kasvattajalistallisia frettiyhdistyksiä on muutamia. Vaikka yhdistysten ja kasvattajien välillä on eroja niin haluan uskoa, että voimme tulla toimeen myös yhdistysrajojen ulkopuolella. Jokaisella kasvattajalla on omat intressinsä, jonka mukaisiin yhdistyksiin he myös kuuluvat 🙂

Meille on myös mahdollista tulla tutustumaan fretteihin pentukauden ulkopuolella kunhan omat aikatauluni vain antavat periksi. Pentukaudella mahdolliset pennunostajat ovat etusijalla. Autan myös parhaan osaamiseni mukaan kaikissa mieleen tulleissa kysymyksissä ja olen kasvattini omistajien tavoitettavissa 24/7.

Frettien lisäksi olen kasvattanut vuodesta 2016 lähtien hamstereita, joita kasvatan SHY:n sekä SKJL:n hyväksymällä kasvattajanimellä ’Varjosielun’. Olen kasvattanut myös kesyhiiriä vuosina 2015-2016 sekä 2018- toistaiseksi ilman kasvattajanimeä. Olen myös SHY:n hyväksymä kaikkien hamsterilajien lemmikkituomari ja ulkomuototuomarikoulutus kääpiöhamstereille on myös käynnissä. Jyrsijäkasvatukseeni voi tutustua täällä.

Yhdistysjuttuja..

Suomen Frettiliitto, hallituksen jäsen 2015-2017
Suomen hamsteriyhdistys, sihteeri 2017-2018, varapuheenjohtaja 2019-
Varsinais-Suomen Fretit, sihteeri 2016-2017
Turun Seudun Talttahampaat, sihteeri 2017-
Natural Ferret Breeders, hallituksen jäsen, 2018-

//

My name is Kasperi and I’m around twenty years old animal lover from Espoo, Finland! I have owned ferrets since 2015, but I have being in the circles like from year 2012 I think, because my relatives had ferrets and it was love at the first sight! I try also my best to participate different ferret shows, info days at pet stores etc.

My first sights of ferret breeding I have seen few years ago when I and amazing Heli from Bonsai Ahman ferretry started to talk more and I reserve kit from her. Also Heli has been amazing tutor with me for all breeding related questions and I have had good opportunity to see her litters growing past two years.

My breeding goals is breed healthy, good looking pet ferrets and also hybrids. I breed only short haired without angora and patterns. So only basic colored ferrets, as natural pet ferret can be.

Why Natural Ferret Breeders ry?

There in Finland it’s common that ferret breeder is member of some club. In Finland we have few ferret clubs who list their certified breeders and Natural Ferret Breeders ry is one of them (If you are from another Nordic country you can also join Natural Ferret Breeders ry, it’s not just local club). Natural Ferret Breeders interested me because it’s international club for all Nordics and all breeders share same breeding goals in breeding – breed health ferrets only in natural colors (sable, black sable, champange, albino, chocolate and cinnamon) with out any patterns or angora.

I breed also hamsters and mice since 2015 with breeder name ’Varjosielun’ and I’m also Finnish Hamster Clubs hamster judge

Club membership things..

Finnish Ferret Union, board member 2015-2017
Finnish hamster club, secretary 2017-2018, vice president 2019-
Varsinais-Suomen Fretit, secretary 2016-2017
Turun Seudun Talttahampaat, secretary 2017-
Natural Ferret Breeders, board member, 2018-